Psikotes Kerja – Tujuan dan Jenis Soalnya

Bagi kamu yang udah menghadiri sebagian siri proses penerimaan kerja, kamu perlu biasa bersama dengan ujian psikologi. Terhadap jaman ini, ujian psikologi sudah jadi keliru satu peringkat didalam proses penerimaan kerja. Namun, kenapa ujian psikologi jadi keliru satu peringkat di dalam proses penerimaan kerja? Adalah vital bagi syarikat untuk tahu kualiti bakal pekerja mereka. Artikel ini akan menerangkan ujian psikologi secara lengkap berserta petua untuk menghadapi ujian psikologi.


surat lamaran kerja warung

Definisi Psikotes

Apakah ujian psikologi? Secara umumnya, ujian psikologi ialah satu siri ujian yang ditunaikan oleh pakar psikologi untuk menentukan personaliti seseorang. Ujian ini boleh di dalam bentuk bertulis, lisan atau visual. Kedua-Dua individu dan sebagai organisasi boleh lakukan ujian ini.
Matlamat Psikotes

Terdapat lebih dari satu objektif menjalankan ujian psikologi. Pertama, ujian psikologi bertujuan untuk paham berapa segudang Intelligence Quotient (Iq) yang dimiliki oleh seseorang. Kamu boleh menonton termin kecerdasan seseorang berdasarkan Nombor IQ Kedua, bersama dengan ujian ini karakteristik-karakteristik seseorang bisa dilihat. Ketiga, ujian psikologi juga boleh menentukan kondisi kesihatan mental seseorang. Akhir kata, kecuali di dalam global pekerjaan, ujian ini berfungsi untuk sadar kualiti pemohon kerja.Tipe Psikotes

Terdapat lebih dari satu style ujian ini. Bermula daripada ujian psikologi kebolehan lisan sehinggalah ujian Edward Personal Preference Schedule (Epps). Berikut ialah huraian lebih dari satu style ujian ini:


Ujian Wartegg
Ehrig Wartegg dan Marian Kinget membangunkan ujian wartegg ini. Ujian style ini bertujuan untuk bisa mengenali bagaimana perwatakan seseorang berasal dari aspek emosi, imaginasi, sampai kebolehan mengawal sesuatu. Didalam ujian ini, pengambil ujian akan saksikan 8 petak. Kamu wajib melengkapkan gambar untuk kotak. Tiap-tiap kotak ini dibekalkan bersama imej didalam bentuk titik atau petak. Ujian ini berjalan selama 30 minit.


Ujian psikologi logik aritmetik
Peserta akan diberikan lebih dari satu siri nombor terhadap ujian ini. Pengambil ujian dikehendaki mampu jelas pola siri nombor ini. Corak ini boleh di dalam bentuk pendaraban, pembahagian, penolakan, sampai nombor pecahan. Ujian logik aritmetik ini bertujuan untuk mengukur kebolehan analitikal seseorang untuk mengerti sesuatu perkara.


Ujian logik siri imej (Penaakulan)
Ujian ini bertujuan untuk menentukan logik dan kebolehan penaakulan seseorang ketika berfikir. Peserta akan dibekalkan bersama dengan lebih dari satu siri gambar didalam ujian ini. Sesudah itu peserta ujian diminta untuk menyadari corak gambar bersiri ini.


Ujian psikologi keupayaan lisan
Ujian style ini bermanfaat untuk mengukur kemahiran bahasa seseorang secara lisan atau bertulis. Ujian type ini terdiri daripada sebagian subujian layaknya ujian persamaan perkataan (Sinonim), ujian antagonis (Antonim), rawak perkataan, dan analogi.


Jadual Keutamaan Peribadi Tes Edwards (Epps)
Ujian ini bertujuan untuk sanggup sadar dan mengukur keunikan personaliti seseorang. Di dalam ujian ini, peserta akan diberi dua pilihan. Peserta harus menentukan pilihan yang mewakili personaliti mereka. Pastikan seluruh peserta ujian menjawab.


Psikotest melukis orang atau melukis pokok
Peserta akan diberikan kertas di dalam ujian ini. Lantas, peserta akan kenakan kertas untuk melukis pokok secara bebas. Peserta ujian ini bukan dibenarkan melukis tumbuhan kecil dan pokok kelapa. Ujian type ini bertujuan untuk mampu menilai personaliti dan perwatakan peserta ujian.


Ujian Kraeplin (Ujian surat khabar)
Ujian akhbar ialah sebutan lain untuk ujian model ini. Tujuan ujian ini adalah untuk menentukan tabiat dan prestasi peserta ujian. Terdapat lebih dari satu aspek didalam ujian ini iaitu aspek kecekalan, aspek kesanggupan, dan aspek penyesuaian. Peserta di dalam ujian ini sekedar wajib tingkatkan barisan nombor yang disusun secara menegak bermula berasal dari nombor 0-9.
Petua Menghadapi Psikotest


Sememangnya, didalam menghadapi ujian psikologi, peserta kudu tahu dan sedia kan sebagian perkara. Berikut ialah petua yang boleh mendukung kamu bersama ujian ini:


Ketahui berkaitan ujian psikologi
Sebelum memulakan ujian, pastikan kamu lihat soalan terlebih dahulu. Kamu seharusnya mampu mengenal tentu soalan ujian. Bersama cara ini, kamu boleh melaksanakan ujian ini bersama lancar.


Kelajuan diri
Tiap-tiap type ujian didalam ujian psikologi pastinya miliki era pemprosesan. Kamu mesti melaksanakan ujian bersama dengan cepat dan tepat. Kamu kudu bertenang semasa ujian. Meskipun jaman untuk ujian sekedar sedikit.


Ketepatan adalah kuncinya
Ketepatan adalah kunci di dalam lakukan ujian ini. Ujian ini akan menggambarkan personaliti kamu. Menjadi, pastikan kamu berhati-hati didalam jalankan ujian ini. Ikuti mekanisme untuk tiap-tiap ujian kecil bersama betul.


Kaedah penyingkiran
Gunakan kaedah penyingkiran apabila kamu sebagai pengambil ujian menemui soalan yang sukar. Kaedah ini membolehkan kamu memperoleh jawapan yang paling munasabah bersama menghapuskan jawapan yang bukan masuk akal terlebih dahulu. Adalah vital untuk memakai kemahiran berfikir kamu di dalam jalankan kaedah ini.


Berhati-Hati dan teliti didalam membaca soalan
Kamu wajib membaca bersama teliti tiap tiap soalan. Ini bertujuan untuk memudahkan kamu menjawab soalan-soalan ini. Bukan wajib tergesa-gesa, agar kamu boleh sadar maksud soalan. Jikalau kamu masih bukan faham, cuba baca semula soalan bersama perlahan.Kesimpulan


Ujian psikologi didalam proses penerimaan kerja adalah terlalu signifikan. Lewat ujian ini, perekrut mampu menyadari bagaimana karakteristik-karakteristik dan prestasi pemohon kerja. Karakteristik-Karakteristik dan prestasi pekerja ini nanti akan pengaruhi kemajuan syarikat.